Tintin och censuren

1

september 25, 2012 av reifikation

Tintins vara eller icke vara på Kulturhuset tog en förmiddag för att fastställas. Kulturhusets beslut att ta bort de klassiska serierna revs upp efter en storm av reaktioner och anklagelser om censur. Var det rätt beslut som togs tillslut? Det kan diskuteras. Var det ett ogenomtänkt beslut? Det tror jag. Och åt båda hållen.

Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund skriver på Svt debatt om den Vita vrede (white rage) som satt p för debatten och – kanske – skrämt Kulturhuset att riva upp beslutet.  Sabuni drar paralleller till debatten om Stina Wirséns Liten skär och alla små brokiga där en vit, defensiv oförståelse fått styra dagordningen. Sabuni har utan tvekan en poäng. Ett vitt ”jag menade inte att vara rasistisk” är inte godtagbart ( Ali Esbati har skrivit en mycket läsvärd text om detta, rasism är inte vad vi är utan vad vi gör). Ylva Habel har också skrivit relevant om Liten skär och lyft fram en aspekt som också är viktig här. Hur kan man undvika rasistiska stereotyper och anse sig ha kunskap om dessa om man inte vill känna till dess historia i den västerländska kulturen? Det är ett argument som kan utvecklas och som skulle kunna ha satts i samband med ett eventuellt borttagande av Tintin. Men också i samband med ett behållande av albumen. Tyvärr tycker jag inte det har skett. Debatten har handlat om andra saker.

Frågan om Kulturhuset och Tintin handlar i mina ögon mycket om vilket slags aktör man vill vara på den kulturpolitiska arenan. Man hade mycket väl kunnat stå fast vid sitt beslut, och fortsätt förklara varför. Man hade också från början kunnat gå ut med att man ville behålla Tintin. Och förklarat varför. Som det är nu har man ändrat beslutet efter en hetsk och ganska obehaglig debatt om så kallad censur.

Att tala om censur när det gäller en så väl etablerad och tillgänglig produkt som Tintin-albumen och en så liten aktör som Kulturhuset är lite magstarkt. Serierna finns att köpa och låna i butiker och på bibliotek överallt. Är det censur av så kallade porrfria hotell att inte erbjuda tv-kanaler som visar pornografi? Är det censur att ta bort rasistiska och sexistiska kommentarer på nätet? Naturligtvis inte. Alla bibliotek gör ett urval, precis som alla doktorander när de skriver sin avhandling eller alla lärare när de bygger sina kursplaner. Urvalet måste naturligtvis kunna förklaras och försvaras, men någon censur är det inte. Tyvärr ligger det i tiden. Yttrandefriheten som begrepp har förvanskats.

Det innebär inte att diskussionen är irrelevant, men det handlar om fler saker. Dels målgruppen; barn. Dels om att seriekulturen fortfarande inte äger tillträde till finrummen. Vilket bibliotek skulle utesluta Nabukovs Lolita; en världslitteraturens klassiker som riktar sig till en vuxen läsarkrets? Eller den folkkära Astrid Lindgrens alla märkliga representationer av etnicitet, så som Pippis pappa som är ”negerkung i söderhavet” eller den troligen romske rövarhövdingen Fiolito i novellen Ingen rövare finns i skogen?

Huruvida en möjlig kulturpolitisk aktör som Kulturhuset ska ta in Tintin-album eller ej är inte en helt enkel fråga. Men att diskussionen tyvärr dödats med vitt, förment gormande om censur och yttrandefrihet är alldeles uppenbart.

Klargörande: beslutet gällde alltså ungdomsavdelningen  TioTretton, inte Serieteket. Läs mer här.

En tanke på “Tintin och censuren

  1. Det är inte Serieteket som diskuterats, utan Tiotretton ett bibliotek med ett begränsat antal volymer anpassat för målgruppen som antyds i namnet. Fattar inte varför det inte finns mer tilltro till personalens kompetens i det urvalet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: