När verkligheten överträffar spelvärlden

Lämna en kommentar

september 27, 2012 av reifikation

Det finns ögonblick när en inbiten rollspelsnörd bara stannar upp och undrar om man drömmer – eller rollspelar. Det här är ett sådant tillfälle.

En nygenomförd analys av en tibetansk statyett, stulen av en tysk expedition 1938, visar att statyetten är tillverkad av – en meteor. Statyetten föreställer Vaisravana, en buddhistisk mytologisk figur. Föremål tilverkade av meteorer var tydligen inte helt ovanlig. Däremot är den här statyetten den enda kända i sitt slag som är en avporträttering.

Tredje rikets Tibet-expedition 1938 leddes av zoologen Ernst Schäfer och sanktionerades av Heinrich Himmler. Himmler var intresserad av asiatisk kultur och mysticism. Dessutom behövde han lite belägg för den nyadopterade pseudo-vetenskapliga teorin om Världsisläran (direktöversatt av mig från tyskans Welteislehre).

Här måste vi göra en liten parentes. Världsisläran var något slags pseudo-vetenskaplig teori utvecklad av österrikaren Hans Hörbinger. Den går ut på att is är en grundläggande substans i hela kosmos. En viktig del av läran är också att månen och jorden oundvikligen kommer att kollidera. Det har hänt förut och den måne vi känner till är nummer sex i ordningen; alla tidigare fem har kolliderat med jorden och det var så bland annat Atlantis förstördes. Tydligen hade den presenterat sig för Hörbinger i en vision. Det tycks vara en allmänt utbredd tolkning att Adolf Hitler adopterade Världsisläran för att den var ”arisk”, till skillnad från den judiska relativitetsteorin.

Detta om Världsisläran. Tibet-expeditionen samlade ett halvt dussin raska unga män tillika medlemmar i SS. Förutom att stjäla statyer plockade man bland annat med sig en del religiösa texter och en kåpa som säga ha tillhört Dalai Lama i present åt Hitler. Man ägnade sig också åt att mäta en del lokala skallar.

Hur statyetten upptäcktes verkar vara höljt i dunkel, men det tycks vara en allmänt utbredd åsikt att swastikan på figurens bröst är en bidragande orsak till att man förde med sig den hem. Den har tillhört en privat samling fram till år 2009 och därför inte kunnat undersökas tidigare.

Förresten: en stunds surfande visar att Ernst Schäfer sägs ha varit inspiration till en av karaktärerna i tv-spelet Uncharted 2: Among Thieves. Så verkligheten tycks redan ha inspirerat spelvärlden på den här punkten.

Läs mer om statyetten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: